Kavulca, Kabluca, Kavılca unu olarak farklı yöresel isimlerle adlandırılan bu un, buğdayın (A.speltoides) doğal süreçte melezlenmesiyle oluşmuştur. Bu yüzden KAVILCA buğdayı düşük seviyede ilkel yapıda glütene (vahşi glüten) sahiptir. Bu buğdaya insan eliyle dışarıdan müdahale söz konusu değildir. Yaklaşık 12.000 yıl önce Türkiye’nin Anadolu ve özellikle Kars bölgesinde üretilmeye başlanan bir tahıldır. Günümüz tarımı ile üretilen buğdayların çok büyük bir kısmı 42 kromozomludur. Ancak kavılca buğdayı 28 kromozoma sahiptir.
Kavılca buğdayının en önemli özelliklerinden biri soğuk iklime uyum sağlamak için tohumunu çevreleyen kabuk sayısının daha fazla olması ve başağındaki çatalların kalınlığıdır. Bu yüzden kabuklarını ayırmak ve işlemek oldukça zordur. Herhangi bir melezlenme işlemine tabi tutulmamasından dolayı yüksek lif ve proteine sahip bir buğday türüdür. Daha önce de belirttiğimiz gibi içindeki vahşi glüten değerleri de diğer buğday türlerine nazaran daha düşüktür.
İnsanoğlu bu tür buğdayları binlerce yıl boyunca tüketmiştir ve bugün sıklıkta görülen glüten intoleransı ile karşılaşmamıştır. Ancak buğdayı ıslah etmek adına yapılan çalışmalar sırasında buğdayın içindeki glüten proteini de yapısal değişikliklere uğramıştır. Farklılaşan buğday evriminin son halkası ekmeklik buğday glüteni çölyak hastalığı ve glüten intoleranslarının görülme sıklığında patlama yaşanmasına sebep olmuştur.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.